Föreläsningar

Vad det är som gör att skatt har en sån särställning i det svenska samhället? Är det för att vi betalar mest skatt i världen? Givetvis är den ekonomiska aspekten viktig, men det finns så många andra orsaker – sociala, historiska, kulturella. I mina föreläsningar belyser jag på olika sätt syner på beskattning. Tanken är att åhörarna skall tänka på skatt bortom deklarationer, lagar och regler och vad vi faktiskt betalar i skatt. Föreläsningarna baserar sig på forskning, är informativa men också underhållande. 

Föreläsningarna kan kombineras med diskussioner, workshops eller andra interaktioner bland deltagarna. Jag föreläser lika gärna på svenska som på engelska.

Varför betalar vi skatt – och varför inte?

Mitt avhandlingsarbete gav mig många  synpunkter, både oväntade och ouppfordrade. Två relativt välsituerade bekanta förklarade. Den ene sa “om du ska studera svart arbete, så ska du studera mig. Jag köper så mycket svart jag kan”. Den andre sa, “tack och lov att jag inte behöver köpa svart. Jag har råd med vitt”. I denna föreläsning kommer jag in på olika förklaringar och rättfärdiganden som visar på hur vi förhåller oss till samhället, till medmänniskor, lagar och regler genom att studera människors förhållande till beskattning.

I huvudet på en skattebetalare

Är en skattebetalare = god moralisk medborgare? Eller?

I huvudet på en skattefuskare

Vi fuskar inte bara med skatten för att det är billigare…det finns många andra orsaker, förklaringar och rättfärdiganden.

Skatt: så mycket mer än en deklaration

Att byta något skapar en relation. Hela ideen om EU byggde på att människor som byter något skapar relationer och därmed inte krigar. Betalar vi skatt skapar vi också relationer – till staten men också till andra skattebetalare

Älskade skatt, jag hatar dig. Om svenskars relation till skatt, beskattning och Skatteverket

En historisk och kulturell tillbakablick till det specifikt svenska med skatten.